Jump to Navigation Jump to search Jump to Content Jump to Footer

Yeni laboratuvar: Thyssenkrupp’un atık gazları hammaddeye dönüşüyor

Thyssenkrupp'un yakın zamanda Oberhausen'de açtığı araştırma merkezi, “Carbon2Chem” projesinin bir parçası olarak, çelik üretim prosesleri sonucu ortaya çıkan atık gazların geri dönüştürülebilir hammadde olarak geri kazanımını araştırıyor. Fraunhofer Enstitüsünün bulunduğu lokasyonda, birçok şirket ve araştırma kuruluşundan bilim insanları, yaklaşık 500 metrekare ve 30 kişilik çalışma ofisinde, diğer araştırma konularının yanı sıra, gaz arıtma işlemleri ve örneğin, yakıt olarak kullanılabilecek metanol üretimi yöntemleri üzerine çalışıyorlar.

Söz konusu atık gazların içerdiği hidrojen, azot ve de karbon-monoksit/dioksit çeşitli kimyasal ürünlerin temelini oluşturuyor. Bu gazların ekonomik olarak uygulanabilir bir çerçevede ayrıştırılması ve bu sayede tekrar kullanılabilir hale getirilmesi gerekiyor. En iyi durumda, yenilikçi yöntemler sayesinde, tüm çelik endüstrisinde yılda birkaç milyon ton karbondioksit tasarrufu yapılması sağlanabilir.

Thyssenkrupp’un yanı sıra Evonik, Clariant ve Linde gibi birçok büyük şirket de “Carbon2Chem” projesine iştirak etmekte. Buna ek olarak, Oberhausen'deki Fraunhofer Enstitüsü ve Mülheim'daki Max Planck Kimyasal Enerji Dönüşüm Enstitüsü vasıtasıyla bilimsel destek de sağlanıyor. Ayrıca Federal Araştırma Bakanlığı da bu projeye yaklaşık 63 milyon Euro ile destek veriyor.