Jump to Navigation Jump to search Jump to Content Jump to Footer

Türkiye, 2019 yılında Kuzey Ren-Vestfalya’ya (NRW) yapılan doğrudan yabancı yatırımlar (FDI) – Yatırımcı şirket sayısında birinci sıraya yerleşti

Quellen; fDi-Markets, eigene Erhebung, Handelsregister

Kuzey Ren-Vestfalya’ya (NRW) yapılan doğrudan yabancı yatırımlar (FDI) 2019 yılında da hız kesmedi.

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, 2019 yılında bölgeye yapılan toplam 427 yeni kuruluş ve genişleme yatırımıyla doğrudan yabancı yatırımlarda (FDI - Foreign Direct Investment) yıllardır sürdürdüğü yüksek seviyeyi korudu. Almanya’ya gelen tüm doğrudan yabancı yatırımların %23’ünü çeken eyalet, bu alanda yabancı şirketlerin en çok tercih ettiği bölge oldu. Bununla birlikte 2019’da eyalete en çok yatırımcı gönderen ülkeler sıralamasında önemli bir değişiklik göze çarptı: Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Yatırım Destek ve Tanıtım Bürosu NRW.INVEST’in bildirdiğine göre, 73 FDI yatırım projesi ile Türkiye listede 65 projeye sahip Çin’i geçerek ilk sırada yerleşti.

Eyaletin Ekonomi ve Dijitalleşme Bakanı Prof. Dr. Andreas Pinkwart konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: „Bu sonuçlar bir kez daha gösteriyor ki, bir yatırım ve ticaret merkezi olarak Kuzey Ren-Vestfalya uluslararası alanda mükemmel bir üne sahip. Sahip oldukları yetkinlik ve uzmanlıklarıyla eyaletin gelişimine katkıda bulunup burada bizimle birlikte büyüyen yabancı yatırımcılar Kuzey Ren-Vestfalya’da önemli birer işveren konumundalar. Ayrıca mevcut küresel zorluklar göz önüne alındığında, uluslararası alanda güçlü çalışma ağları her zamankinden daha önemli hale gelmiştir.“

Toplam 73 yeni kuruluş ve genişleme yatırımı ile (bir önceki yıl 44) Türkiye listede ilk defa ana yatırımcı ülkeler arasında birinci sırada yer aldı.

„Kuzey Ren-Vestfalya’daki Türkiye kökenli yatırım projelerinde zaten 2016’dan beri bir artış gözlemliyorduk. Bu bağlamda 2019 yılındaki rakamlar da bize bu ivmenin belirgin bir şekilde devam ettiğini göstermiş oldu“ diye konuşan NRW.INVEST Genel Müdürü Petra Wassner sözlerini şöyle sürdürdü: „Ayrıca, bilişim teknolojileri ve telekomünikasyon sektöründen gelen yatırım projeleri ile Lime ve ThoughtSpot gibi ABD kökenli Unicorn’ların bölgemize yerleşimi, eyaletimizin geleceğin dijital sektörleri açısından uluslararası alanda en iyi şekilde konumlandığının altını çizmekte. Bunların yanı sıra lojistik sektörü de eyalette güçlü bir şekilde temsil edilmeye devam ediyor.”

Düsseldorf'ta şubelerini açan Çin’in tanınmış teknoloji şirketleri OPPO, VIVO ve Xiaomi, 2019’da eyalette telekomünikasyon sektöründe öne çıkan yatırımcılardan. Keza bilişim ve yazılım alanında da Kuzey Ren-Vestfalya birçok yeni yatırımcıya ev sahipliği yaptı: Örneğin Türk yazılım firması Arvento Mobile Systems Avrupa merkezini Düsseldorf’ta konumlandırdı. Arvento, önde gelen filo takip şirketlerinden biri olarak, nakliye hizmeti sağlayıcıları için dünya çapında geniş bir yelpazede teknoloji ürünleri ve çözümleri sunuyor. Buna ek olarak, Hintli bilişim teknolojileri firması Infosys, eyalet başkentinde 300 kişiye kadar çalışma ortamı sunan bir dijital inovasyon merkezi kurarken, yapay zekâ tabanlı analizler konusunda uzman olan ABD’li Unicorn ThoughtSpot, Duisburg Accelerator Startport'a yerleşti. Kuzey Ren-Vestfalya’yı tercih eden bir başka Unicorn ise Lime şirketi oldu: Bisiklet ve elektrikli scooter kiralama hizmeti sunan ABD’li girişim, yaklaşık 250 kişilik istihdam sağlaması öngörülen Almanya’daki iştirakini Troisdorf şehrinde kurdu.

Bilgi: Almanca olarak hazırlanmış „Foreign Direct Investments in NRW – Ergebnisse 2019“ istatistik dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.