Jump to Navigation Jump to search Jump to Content Jump to Footer

Haydi geleceğe: Jülich Araştırma Merkezi ve Google kuantum bilgisayarlarda işbirliği yapıyor

Kullanım alışkanlıklarından ilham alarak temel araştırmalara odaklanan ve şimdiki zamanın yanı sıra yaşanmaya değer bir geleceğin zorluklarına karşı duran disiplinlerarası Jülich Araştırma Merkezi'nin ağırlık verdiği konulardan birisi de kuantum bilgisayarlar konusunda yeni teknolojiler üzerine yaptığı araştırmalardır. Aynı şekilde, Silikon Vadisi devlerinden Google, yıllardır kuantum işlemci ve algoritmalarının geliştirilmesiyle ilgilenmektedir. Gelecekteki işbirliğinin, teknolojiyi daha da geliştireceği ve yeni nesil bilim insanlarının ve uzmanların eğitimini güçlendireceği öngörülmektedir.

Zaten daha şimdiden Almanya’daki en hızlı süper bilgisayar Jülich’te kullanılmaktadır. Bu süper bilgisayar karmaşık hesaplamaları halletmekte ve saniyede on iki katrilyon hesap işlemi gerçekleştirmektedir. Bu, 60.000 civarında ortalama PC’nin performansına eşdeğerdir. Ayrıca, kuantum işlemciler çevre dostu teknolojilerin başlatılmasına ve yapay zekâ yöntemlerinde devrim yapılmasına yardımcı olabilmektedirler.

Google’ın Teknik Müdürü ve Quantum Artificial Intelligence Labs Başkanı Dr. Hartmut Neven yaptığı açıklamada, “Avrupa'daki gelişmeleri heyecanla izliyoruz ve Jülich Araştırma Merkezi ile yürütülen işbirliği çerçevesinde kuantum teknolojilerinin Avrupa'da başarıya ulaşmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Söz konusu araştırma merkezi, AB'nin Kuantum Amiral Gemisi Programında geliştirilmesi ve Jülich Araştırma Merkezi’nde araştırmalar ve sanayi için kolay ulaşılabilir hale getirilmesi öngörülen, 50-100 süper iletken özellikli kübitten oluşan Avrupalı bir kuantum bilgisayarının işletilmesini planlıyor. Araştırma girişiminin, Avrupa'da kuantum teknolojilerinin gelişimini ilerletmesi amaçlanıyor ve bu süreç on yıllık bir zaman dilimi için bir milyar Avro tutarında bir teşvik hacmi ile finanse ediliyor.